DZIAMA

PRACOWNIA RZECZY NIEZWYKŁYCH

wtorek, 30 września 2014

INSPIRACJA TYGODNIA - Kulinarny debiut blogowy.

Dziś pierwszy raz na  blogu zamieszczam post o kulinarnym charakterze. Może nie jest to mistrzowska potrawa, ale zawsze robi na mnie wrażenie i smakuje rewalacyjnie. Cukiniowe krążki  zapiekane z pomidorem cebulką i serkiem żółtym. To naprawdę prosta potrawa i każdy może zrobić ją sam według własnego uznania i tego co akurat ma w lodówce (mowa o dodatkach, bo cukinia jest tutaj niezbędna). 

1. Kroimy cukinię w krążki o grubości około 1-1,5 cm

2. Solimy.

3. Pozostawiamy na chwilę, aby nieco zmiękły.

4. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy oleju rzepakowego o wysokiej temperaturze dymienia, albo olej kokosowy, który może być jeszcze lepszą opcją.

5. Smażymy krążki z jednej strony na rumiano, póżniej przewracamy na drugą stronę. Nakładamy pomidorka, cebulkę i serek i przykrywamy.

6. Pieczemy na małym ogniu, żeby krążki się poddusiły a nie przypaliły. 

7. Zjadamy po ostygnięciu.

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam.

 Życzę smacznego.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz