Dziś pierwszy raz na blogu zamieszczam post o kulinarnym charakterze. Może nie jest to mistrzowska potrawa, ale zawsze robi na mnie wrażenie i smakuje rewalacyjnie. Cukiniowe krążki zapiekane z pomidorem cebulką i serkiem żółtym. To naprawdę prosta potrawa i każdy może zrobić ją sam według własnego uznania i tego co akurat ma w lodówce (mowa o dodatkach, bo cukinia jest tutaj niezbędna).
1. Kroimy cukinię w krążki o grubości około 1-1,5 cm
2. Solimy.
3. Pozostawiamy na chwilę, aby nieco zmiękły.
4. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy oleju rzepakowego o wysokiej temperaturze dymienia, albo olej kokosowy, który może być jeszcze lepszą opcją.
5. Smażymy krążki z jednej strony na rumiano, póżniej przewracamy na drugą stronę. Nakładamy pomidorka, cebulkę i serek i przykrywamy.
6. Pieczemy na małym ogniu, żeby krążki się poddusiły a nie przypaliły.
7. Zjadamy po ostygnięciu.
Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz